Yorum: Veronica Roth-Yandaş (Uyumsuz #3)

5/28/2014 02:14:00 ÖS

Sayfa Sayısı: 528
Baskı Yılı: 2014
Dili: Türkçe
Yayınevi: Artemis Yayınları
Çevirmen: Uğur Mehter
Seri Sıralaması: #3
Goodreads Puanı:3,64/5
Kitap Kokusu Puanı: 4/5

Tek bir seçim
Seni dönüştürebilir

Tek bir seçim
Seni yok edebilir

Tek bir seçim
Kim olduğunu belirler

Birinin korkularını çekip aldığınızda, merhamet duygusunu da almış olursunuz.

Tris Prior'ın bir zamanlar inandığı topluluk sistemi çöküşün eşiğinde. Bu nedenle Tris, yeni bir dünya keşfetme fırsatını tereddütsüz kabul ediyor. Çünkü Tobias'la birlikte çitlerin ötesinde yalanlardan, iç içe geçmiş ilişkilerden ve acı hatıralardan uzak, yeni bir hayat kurma şansı olabilir. Oysa Tris'in öğreneceği gerçekler, ardında bıraktıklarından çok daha tehlikeli. Bildiği her şey anlamını hızla yitirirken, Tris insanın karmaşık doğasını anlamak için savaşmak zorunda. Tabii cesaret, dostluk, fedakârlık ve aşk gibi imkânsız seçimlerle de karşı karşıya.


Seri Sıralaması



3. Yandaş

Veronica Roth'un kaleme aldığı Uyumsuz serisinin  son kitabı olan Yandaş geçtiğimiz haftalarda satışa çıktı ve satışa çıktığı gün ikinci baskıya giderek kitabı bekleyen ne kadar insanın olduğunu gösterdi.

Uyumsuz serisi tekrar tekrar hiç sıkılmadan okuyacağım nadir serilerden biri olmayı başardı. Eğer bu yorumu serinin diğer iki kitabı Uyumsuz ve Kuralsız'ı okumadan okuyorsanız hemen bu yorumu okumayı  bırakmanızı ve en yakın kitapçıya gitmenizi öneriyorum.
Yandaş diğer iki kitaba göre çok farklıydı. İlk göze çarpan fark ise sadece Tris'in gözünden değil aynı zamanda Tobias'ın da gözünden anlatılmasıydı. Diğer fark ise Yandaş'ın çok buhranlı olmasıydı.Her karakterin yaralı tarafını görüyoruz buna en acımasız ve korkulu karakterler de dahil.


 Yazının bundan sonrası Yandaş'ı okumayanlar ciddi spoiler içeriyor. Dikkat !

Kuralsız çok fazla soru işaretiyle bitti ve ben Yandaş kitabında bu soruların cevaplarını tam olarak aldığımızı düşünmüyorum. Kitabın son sayfalarında bu sorular daha detaylı olarak cevaplansaydı sanırım bir tık daha iyi olabilirdi ama bu demek olmuyor ki kitap kötü değil , kitap seri içinden en sevdiğim kitaplardan biri bunu nedeni ağladığım kitaplardan çok etkilenmem olabilir. Öncelikle kitabı okumadan önce nasıl anladığımı bilmiyorum ama  Tobias'ın öldüğünü zannediyordum bu yüzden Tobias'ın öldüğünü düşündüğüm zaman daha kitap Türkiye'de bile çıkmadan önce Tobias için ağladım. Sonra kitabı aldım ve her Tobias sayfasını sanki son sözleri gibi okudum Tris ile geçirdiği her anı son anları sandığım için oralarda bolca ağladım. Daha sonra kitabın 200 küsür sayfasında iken Veronica Roth'un facebook sayfasında ki yorumları okudum ve o anda aslında Tobias'n değil Tris'in öleceğini öğrendim tahmin edeceğiniz gibi o zamanda ağladım. Bu sefer de Tris'in her sayfasında ve Tobias'la geçirdiği her anında ağladım, kavga ettiklerinde ikisine de saydırdım. Mutlu anlarında bu sefer mutluluktan ağladım sonuçta kitabın yarısında çoğunda salya sümük ağladım. En sonunda Tris öldü ve ağlamaktan kıpkırmızı olan gözlerime aldırmadan hüngür hüngür ağladım ve şu anda bile Tris'in öldüğünü yazarken ağlıyorum. Üç kitap boyunca en yakın arkadaşım olmuş meğersem. Tris'i seviyordum hatta Tobias'ın o tüm yakışıklılığına rağmen(bu arada Tobias kısmına geleceğim) daha çok seviyorum(dum). 
Kitabın en can alıcı noktasına anlattığıma göre kitabın başına geliyorum. Önce kitabın başını anlatmam daha mantıklı olabilirdi ama Tris'in ölümünü birine anlatmasan bunalıma girecektim.
Kuralsız sizin de bildiğiniz gibi ''Edith Prior kim ?'' çığlıklarımızla bitti. Sonunda Edith'in kim olduğunu öğreniyoruz. O yüzden artık sakin olabiliriz.
Seri boyunca Tris'in annesi Natalie'den bir şeyler bekliyordum ve yanılmadık Kuralsız kitabında aslında Cesur olduğunu öğrenmiştik ama tabi ki her şey bunla sınırlı değil. Natalie'nin hayatının perde arkası çok daha karmaşık. 
Ve sırada ''Hain Caleb'' var. Seriye Bilgelik Topluluğu'na seçmesiyle ilk şoku yarattı sonra Tris'e ihanet etmesiyle ikinici şoku yüzümüze bir tokat gibi çarptırdı ama ben Caleb'i affettim sonuçta ihanete uğrayan Tris son konuşmalarında sanki öleceğini hissetmiş gibi onu affettiğini söyledikten sonra (burada yine ağlıyorum) kardeşliğin koparılamaz bir bağ olduğunu anladım.
Şimdi sırada serinin ilk iki kitabında ortalıkta onun adını sayıklayarak hayaller kurarak dolaştığım Tobias var . Dikkat ettiyseniz serinin ilk iki kitabı diyorum çünkü ben Tobias kadar bir anda değişen ya da hep olmadık şeyler anlayan bir karakter görmedim ayrıca burada Veronica iyi fırça atmak lazım. Yandaş'ı yazarken kocasıyla sorun falan yaşadı sanırım ve öcünü Tobias'tan çıkardı çünkü bir karakterin bir kitapta bu kadar  değişmesi imkansız. Bu yüzden artık Tobias'ın adını duyduğu zaman kalbi tekleyen bir Hilal yok. 

Önemli gelişmelerden biri de Tobias'ın aslında tam olarak bir Uyumsuz olmadığını öğrenmemiz.Aslında Tobias'ın da ''hasarlı gen'' adı verilen daha iyileşmemiş bir gene sahip ve bu gene sahip olan insanlar Chicago'da değer verilmiyor ve yok edilmek isteniyor. Bu gen muhabbetini buraya yazsam yazı uzar gider en  iyisi kitabı okuyun. 


                                                                -Spoiler Biiti-
Kısaca yazıyı toplamak gerekirse eğer serinin diğer kitaplarını okuduysanız kitabı zaten okursunuz-büyük ihtimal- bu gruba zaten öneriyorum diye bir şey söyleyemem ama daha seriyi okumadıysanız filmi yüzünden çok fazla spoiler almadan başlamalısınız. Distopya severlerin beğeneceğini düşünüyorum. Ama kitabın mutlu son ile bitmediğini ve son kitabın hiç hayal ettiğiniz gibi olmadığını da unutmamak gerekir.

Diğer iki kitabı okuyup daha Yandaş'ı okumayanlar için son bir hatırlatma: eğer Tobias karakterini seviyorsanız kitabın Tobias kısmı tam  bir hayal kırıklığı olabilir. Uyarmadı demeyin.
Ben gibi Tris severlere ise son bir şey : Daha az sadist , cani ve acımasız yazarlar okumamız dileğiyle....




Alıntılarım


  • Ne Fedarkarlık ne Cesurluk'a aitim. Hatta Uyumsuzlar'a bile ait değilim. Büro'ya , deneye ya da tampon bölgesine de ait değilim . Ben sevdiğim insanlara aitim , onlar da bana ait.
  • Ya da belki affetmek , sadece canının yanması ve kızgınlığın geçene kadar, yapılan yanlış unutulana kadar acı hatıraları sürekli bir kenara itmektir.
  • ''Annem bana gerçek fedakarlığı öğretti. Fedarkarlık, başka birinin  genetiğine duyduğun iğrentiyle değil, sevgiyle yapılmalı. Fedakarlık bütün seçenekleri tüketene kadar çabalamaktır...''
  • Sanırım parlayan ateş sonsuza kadar sürüyor.
  • Ağlamamak benim cezam olacak.Duygularıma gem vuramazsam, hepsi ortalığa dökülecek ve bir daha asla kendimi toparlayamayacağım.
  • Benim için yas , yıkıcı bir uyuşukluk , bütün hislerin ölmesi.
  • Ağlamanın faydası yok , ağlamak aptalca. Oysa tek yapabildiğim ağlamak.
  • Zor. Her zaman zor olacak.
  • Küçüklükten beri bildiğim bir şey var: Hayat hepimizi, her birimizi kırıyor. Hiçbirimiz hasardan kaçamıyoruz. Ama şu anda öğrendiğim bir şey daha var:İyileşebiliriz. Birbirimizi iyileştirebiliriz.






Benzer Yazılar

46 yorum

  1. Ben tris i çok severin ölmesi beni çok yaraladi ama o kendisi için ölmedi bunu biliyorum.ona (kitaba göre) sen asla ölmedin demek istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanki gerçekten yaşayan bir arkadaşımı kaybetmiş gibi olmuştum.

      Sil
  2. arkadaşlar ben kitabı henüz almadım. Lütfen söyleyin Tris nasıl ölüyo?

    YanıtlaSil
  3. ama yaa olmadı o son şimdii .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu bize yapmayacaktın Veronica. :(

      Sil
    2. trisin ölmesinde bakşka hiç bir şey anlamadım biraz kitabı anlatsaydın keşke zaten en önemli kısmı paylamıssın başka da biir şey yazmamışsın anladığım kadarıyla hep ağlamısın kitap hakkında bilgi alacakken senn ağlaman hakkında bilgi aldık yinede teşşekkür ederim

      Sil
  4. peki kim vuruyor celab ona nasıl ihanet ediyor four la aralarında ne var bunların hepsi kuralsızda yarım kaldı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsterseniz kitabın özetini yazayım. :D Söylemem. Kitabı okuyun. :D

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Fourdan nefret ettim çünkü instagramda alligent yani yandaşın bir videosunu paylaşmış başka bir kızla birlikte sanırım bu kız filme yeni katılan kız tam bi hayal kırıklığı tris için üzgünüm: ((((((((((((

      Sil
    4. Ya hilal bize anlatabi ml irmisin lütfen yoksa ben fourdaen nefret edip son kitabı okumayacam lütfenn kitabın özetini yazar mısın??? :((((((

      Sil
    5. Tris ölüm serumuna karşı direnç gösteriyor ama david pisliggi onu vuruyor gercekten bi arkadasim olmus gibi hisstettmi o anda gozlerim kizarana kadar agladim ama en sonu cok acikli

      Sil
  5. ben beğenmedim açıkçası seriyide, kitabıda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka seri ya da kitaplar ile karşılaştırıldığında belki biraz sönük veya basit kaçabilir. Bu da başka bir görüş.:D

      Sil
  6. Şu gen olayı nedir ? birde kuralsızın sonunda edith priorun söylediklerini anlamadım ? çitin dışında ne var ? ve o insanlara ne oldu gen muhabbeti falan ?açıklayabilirmisin ?

    YanıtlaSil
  7. aslında kitabın mutlu sonla biteceğini hayal etmiştim ama ne olursa olsun birbirlerini çok seviyorlardı peki trisi kim vurdu

    YanıtlaSil
  8. Ben daha kitabı alamadım o yüzden merak ediyorumda tobias da nasıl bir değişme oluyor

    YanıtlaSil
  9. Tris ölmemeliydi ya. Böyle hayal etmemiştim çok üzüldüm ve 4. Kitabı almakta tereddüt ediyorum. Birisi yaşıyor desin ya. O derece kaptirmisim kendimi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında o dördüncü kitap değil, geçtiğimiz ay Dört adı altında yayınlandı. Novella olarak geçiyor ama tabii ki yine de son kitaptan sonra neler olduğu ile ilgili de bir şeyler yazıyormuş ama ben yine de okumadığım için pek emin değilim :)

      Sil
    2. O kitap tobiaın gecmisini nasil cesurlugu sectigini filan anlatiyor yani gecmis oldugu icin orda tris yasiyor ama birkac bolumden sonra tris geliyor ve olaylarin birazini dört un gozunden anlatiyoren son cumleside sole spolier vercem ==bundan sonra kotu gunlerde alkol yerine tris i tercih ederim...

      Sil
  10. Merhaba ben 1-2. Kitabini okumamistim sadece filmlerini izledim simdi 3. Kitabini aldim ve bilmedigim isimler var?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap ve filmler birebir aynı olmuyor genelde, filmleri izlemiş olsanız da kitapları baştan sona okumanızı tavsiye ederim.

      Sil
  11. Vurulduğunu okuduğumda nasıl olsa ölmemiştir diyerek kitabı sonuna kadar okuyan son sayfasına gelince de kitabın eksik olduğuna inanan ben Tris'in öldüğüne anlayınca nasıl oldum anlatamam yaa. Tris vuruldu ama ben öldüğüne hiç inanmadım-inanamadım sonuçta 4.kitap var dedim baş rol ölmez dedim(bir Türk kafasıyla :D) ama öğrendim ki gerçekten son kitap yandaşmış Four olaylara Tobias bakışı ile bakmamızı sağlıyormuş sadece.Bir de sanırım Tris ölünce aynı şeyleri hissettiğimizi düşündüğüm için yazıyorum buraya.Tris öldüğünde ertesi günü herkese 'Tris nasıl ölür?'diye sorarak geçirmiştim ya. Hatırlayınca bile hatta resimlerini görünce bile üzülüyorum.Lafı daha fazla uzatmıyorum sanırım duygulandığımı kelimeleri değiştirerek yeterince anlattım. Bu arada melez sözleşmeleri kitabını herkese herkese ama herkeseee öneririm kesinlikle okuyun yani(konunun bir anda değişmesine ben de şaşırdım merak etmeyin)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anonim önerin için teşekkür beş yıl sonra cevap yazıyor olsam bile yorumun için teşekkür ederimmm.

      Sil
  12. Birşey sorucam lütfen cevap yazın yandaş kitabının son sayfasında Cristina dört e bana berbat olmayan anılar iyi geliyor mesele fırsatların farkına varmak diyo dörtte cristinacristinada gulumsuyo ve dört bunun üzerine iyilesebiliriz birbirimizi iyilestirebiliriz diye dusunuyo sizce bu düşünceyle cristinayi dost olmaktan bahsediyo yoksa tris ten sonra cristinaycristinayla ilişki yasamaktanmi bahsediyor lütfen cevap yazın cok merak ediyorum ve tris için çok üzüldüm çok ağladım keske dört onun yanına gelip onun elini tutunma canlansaydi benimde fikrim bu sorduğum soruya cevaplarınızi bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim anladığım ve bildiğim kadarıyla dost olarak kalmaktan bahsediyor ama bu konu hakkında detaylı ve doğrulanmış bir bilgiye sahip değilim. :(

      Sil
  13. Ama cevabınızı lütfen burda yorum olarak yazın yanıtlaya basıp cevap yazmayın lütfen cevabınızı yorum olarak yazın lütfen çünkü çok merak ediyorum lütfen sordugum soruya cevabini yorum olarak yazıp burda yayinlayin

    YanıtlaSil
  14. Sordugum soruya cevabınızı altında yazan yanıtlaya basıp yanitlayabilirsiniz çok merak ediyorum çünkü

    YanıtlaSil
  15. Birşey sorucam lütfen cevap yazın yandaş kitabının son sayfasında Cristina dört e bana berbat olmayan anılar iyi geliyor mesele fırsatların farkına varmak diyo dörtte cristinacristinada gulumsuyo ve dört bunun üzerine iyilesebiliriz birbirimizi iyilestirebiliriz diye dusunuyo sizce bu düşünceyle cristinayi dost olmaktan bahsediyo yoksa tris ten sonra cristinaycristinayla ilişki yasamaktanmi bahsediyor lütfen cevap yazın cok merak ediyorum ve tris için çok üzüldüm çok ağladım keske dört onun yanına gelip onun elini tutunma canlansaydi benimde fikrim bu sorduğum soruya cevaplarınızi bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben instagramda dörtün gerçek hesabını biliyorum ve takip ediyorum dört dün yandaş ile ilgili bir vide o paşlaştı videoyu izledim o videoda başka bir kızla birlikte oluyor tam bir hayal kırıklığına uğradım galiba siz haklısınız birlikte olduğu kız christina değil filme yeni katılan bir kız evet kitabın sonunda tris ölüyor ölürken dört yanında olmuyor ama daha sonra öldüğünü öğrenince çook acı çekiyor (ama bunu hak etti dört) ve sonra seromla trisi hafızasından silmeye çalışıyor ama chiristina buna engel oluyor çünkü trisi .unutmamasını istiyor yani dört chiristinayla birlikte olmuyor başka bir kızla birlikte oluyor inanmıyorsanız işte size dörtün gerçek hesabı theojamesgoffical bu hesaptan o videoyu görebilirsiniz öptüm hepinizi byby; ))

      Sil
    2. merhaba söylediğiniz videoyu bulamadım link verebilir misiniz

      Sil
  16. sılayılmaz6 Ekim 2016 16:30

    arkadaşlar 4. kitapta dört ve trisin küçükken fedakarlıkta yaşadıkları yazıyor aynı labirent serisindeki gibi ilk iki kitapta araları çok iyi 3.kitapta başka bir kız geliyor ve 3. kitabın sonunda tris ve labirentteki teresa ölüyor ama teresa o kitaptaki thoması kurtarmak için ölüyor ve labirentte de 4. kitap eskileri anlatıyor tobias ve thomas tan nefret ediyorum ama hangi seri daha güzel diye sorarsanız labirenti tercih ederim bu arada size önereceğim kitaplar labirent serisi ve kesinlikle oyun ustası tam bir oyun ustası hastasıyım bu arada kitap okumayı asla bırakmayın bu arada unutuyordum size bir seri önerim daha var percy jackson ve olimposlular serisi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önerilerin ve düşüncelerin için teşekkür ederiz Sıla!

      Sil
  17. Ben uyumsuz serisinin sonundan spoiler yedim sizce seriyi okumalı mıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabiki okumalısınız. Kitabın sonu değik okurkenki serüven çok daha önemli ve keyiflidir. :)

      Sil
  18. Yazarın ne yaptığı açık değilmi güçsüz kızı güçlendirip herkesin ona hayran kalmasını istiyor ancak mükemmel insan tobayas onun baş rol karakterini daha çok sevilerek onun elinden alıyor hikayeyi unutulmaz kılan ise esas başrol karakterinin canını yakacak bi ölüm ya kendisi olur ya sevdiği wonder woman daki aşık olduğu adam yenilmezler de iron man labirentte Teresa diğer yakışıklı çocuk hızlı ve öfkeli de birsürü kişi herry poter da dombledor dooby ve son olarak uyumsuzda tris böylece filmler hiç unutulmayacak unutup unutup tris neden öldü niçin deyip kitabı okuyacağız trisi görüp eğlenceli anları hatırlamak için 1.bölümü baştan izleyeceğiz yeterince kitap olursanız iyi kitapların çok serili kitapların sonunda yokluğu hissedilecek herhangi bi birkaç kişinin öleceğini anlarsınız kitaptaki kahramanlar yerine öldüğünüzde mezarınızın yanına gelecek insanlara bağlanın kardeşimiz anneniz babamız yeğeniniz kuzeniniz illada üzülecekseniz ülkemiz için canı ortaya koyan onlarca binlerce kahraman var. Herkese iyi günler dilerim mutluluklar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun, sayenizde anne ve babamın kitap karakterlerinden daha önemli olduğunu anladım. İyi varsınız

      Sil
  19. Filmde Tris ölmüyor ama.
    Kitabını okumadım. iyiki de okumamışım)). Filmde son iyi bitiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hehehe kendini kandır sen :))

      Sil
    2. Son filmi çıkmadı ki sonu iyi bitsin. Ne izlediğinin farkında mısın?

      Sil

Teşekkürler

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe