GKK Okuma Etkinliği || Buraya Kadarmış || Kitap Yorumu

5/07/2014 03:02:00 ÖS


Doğu Almanya. Kendi haline terk edilmiş; Batının sırt döndüğü, köhnemiş bir yaşam alanı. Boşalmış binalar insansızlıkla eskirken, büyük kentin kıyısında kalan insanlar da verimsiz bir rutinin renksizliğinde kuruyor. Devlet yardımlarıyla boğaz tokluğuna günler, küçük işlerle zorlanan umutlar, yitirilen hayaller... Eski apartman bloklarının gençleri, gençliklerini yaşatmak üzere bir arada, ortak duygu ve sembollerle, ama en önemlisi de "kankalıklarıyla" var olmaya çalışıyor. Yarınlara fazla takılmadan, bugünü de boş bırakmadan. Alex de bu yarınsızlar tayfasının bir parçasıydı. Ta ki, bir suçun çok yakınında bulunup, ihtiyatsızlığıyla iz bırakıp, tüm kuşkuları üzerine çekene kadar. Şimdi mesele, kime tutunup kime sırt döneceğini bilmekte.

Önyargıların ve toplumsal etiketlerin, adalet terazisindeki ağırlığı nedir? Sanığı yargılayacak hâkim, mahkemedeki midir, yoksa elinde çamuru tutan mı? Alex sert bir rüzgârla savrulmanın eşiğinde; kime tutunacağı belirsiz. Gerçek bir olaydan esinlenen Daniel Höra, adaletin aksayan çarklarına karşı bir gencin mücadelesini anlatıyor. 

Kitabın Adı : Buraya Kadarmış
Orjinal Adı : Geddist
Yazarın Adı : Daniel Höra
Yayınevi : On8
Tür : Dram,Cinayet/Gerçek
Kitap Kokusu Puanı: 4/5
Satın Almak İçin: Kitap Sihirbazı




Gezginler'in okuma etkinliğinden herkese merhaba :)


"Yaşamımızın resmini çizecek olsam gri kullanırdım. Yok, tamam, sadece gri değil. Biraz siyah da kullanırdım. Azıcık da kahverengi.”


Gerçek olaylardan esinlenmiş ya da gerçek hikayelerin anlatıldığı kitapları sevdiğimi blogu takip edenler bilir. Buraya Kadarmış , bu tür kitapların arasında önerdiğim kitaplar arasına girdi.




''Gerçeği söyleyeceğim size .Ben yapmadım.'' '' Yazık. Hiç ders almamışsın olanlardan,öyle gözüküyor.''


Alex , 14 yaşında çevresinin ve arkadaşlarının etkisiyle biraz isyankar biraz serseridir. Yaşadıkları mahalle de davranışları yüzünden sevilmiyordur .
Yaşlı bir kadını öldürmekle suçlanınca ve masum olduğunu 
kanıtlaması gereken her delil Alex'in suçlu duruma düşmesine sebep olmaktadır. Şimdi ki Alman polisleri Alex'in yaşadığı 
dönemde olduğu gibi vurdumduymaz  mı bilmiyorum ama Alex'in yaşadıklarının tek sorumlusu Alman polisleri. Her ne kadar her delil Alex'i gösterse bile 14 yaşına olan bir çocuğun yaşlı bir kadını vahşice öldüremeyeceğini tahmin etmeleri gerekiyordu. 

Hayatta başımıza gelen her şeyin bizim için çok güzel şeyler doğuracağına inanmışımdır ve Alex'in başına gelen bu talihsiz olayda onun başına çok güzel olaylar ve asla unutamayacağı arkadaşlar getirir. Alex'in annesinin ölümünden sonra ilgisiz olan babasının değişimi beni çok etkiledi. İlgisiz bir baba olarak ona suçu kabul ettirip içeri attırabilirdi ama o herkesin ön yargılarına rağmen oğluna sahip çıktı ve onu her daim destekledi kitapta Alex'den sonra en sevdiğim karakter de babası oldu.
Alex , daha önce okulda görüp ama hiç ilgi göstermediği ve diğer arkadaşlarının da görmezden geldiği Fetcher ile karşılaşması ve birlikte suçsuzluğunu ispatlamaya çalışması adam takip etmeleri , Sherlock gibi düşünmeye çalışmaları gerçek bir dostluğun başlangıcıydı. Zaten yıllar süren dostluklar hep zor zamanda başlar.
Debbie'yi unutmak olmaz... Şimdi bakıyorum da Alex aslında çok şanslı :) 
 Hem dostunu buldu , hem babasıyla arasını düzeltti , hem de dünyalar güzeli bir sevgiliye kavuştu. Sizce de şanslı değil mi ?

Alex ile aynı kaderi paylaşan bir sürü insan vardır ve ne yazık ki hepsi Alex gibi kurtulamayabiliyor.
Alex gerçekten cesur bir çocuk. Başlarda bunu pek anlamayabilirsiniz ama kitabın sonunda benimle aynı fikirde olacağınıza eminim.

Yazarımız Daniel Höra'nın anlatımı 14 yaşındaki bir çocuğa çok uygundu ve okumaya başlarken yazarın edebi bir dil kullanmasını beklemiyordum. Sonuçta ergen bir çocuktan bahsediyoruz ve düşünceleri allak bulak... Kimseyi etkileme gibi bir çabası yok. Ayrıca yazar 14 yaşında olan bir ergenin çevresini ,arkadaşlarını , okul hayatını çok güzel anlatmış.Çete kurmak , onun sevgilisini alınca kavga çıkartmak gibi bu yaşta olan çocukların hayatından gerçek örnekler vardı.

Ön yargılarınızdan kurtulmak , her olumsuzlukta olumlu bir yan görmek istiyorsanız bu kitap aradığınız kitap olabilir :)

Desteklerinden ve ilgilerinden dolayı ON8 Kitap'a teşekkürler :)







Benzer Yazılar

2 yorum

  1. Merak ettim şu kitabı. :) En kısa zaman da alıp okumayı düşünüyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı eksikleri olsa da gerçekten güzel bir kitaptı eğer okursan yorumunu merakla bekleyeceğim :)

      Sil

Teşekkürler

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe