Yorum: Philip Reeve - Yürüyen Kentler (Yürüyen Kentler #1)

7/06/2014 02:55:00 ÖS


Sayfa Sayısı:352
Baskı Yılı: 2013
Dili: Türkçe
Yayınevi: ON8 Kitap
Çevirmen: Müren Beykan, Fulya Yavuz
Kitap Kokusu Puanı: 5/5
 Uzak gelecekte, 60 Dakika Savaşları'nın sonrasında bildiğimiz dünyadan eser kalmamıştı. Tekerlekler üstünde "yürüyen" Londra kenti, eski Kuzey Denizi'nin kurumuş yatağı boyunca, küçük kentleri kovalıyordu. Tarihçiler Loncası'nda Üçüncü Sınıf Çırak Tom, kızına âşık olduğu baştarihçinin canını kurtarmaya çabalarken, kendini suikastçı Hester'la birlikte, mahvedilmiş bir dünyada, acımasız bir düzende var olma savaşının içinde buldu... 



"Tom, yarı baygın Hester'ı kolundan kavradı.



Tezgezerli adamlardan biri, kaçmalarını engellemek için hamle yapmıştı ki, kırmızı paltolu kadın adamın önüne dikildi: "Onlar benim yolcularım. Fiyatta anlaşmaya çalışıyordum!"
"Onlar bizim kölelerimiz!" diye haykırdı Wreyland, kadını itekleyerek. "Tom Nitsworthy ve arkadaşı. Onları Dış-Topraklar'da buldum. Kural kuraldır. Mal bulanındır...""


2002 Gold Nestle Smarties Ödülü
2003 Blue Peter Yılın Kitabı Ödülü
B-A-Y-I-L-D-I-M.
Uzun zamandır ''B-A-Y-I-L-D-I-M.'' diye yoruma başlayacağım kitap arıyordum ve sonunda buldum. Kitap hakkında beklentilerim oldukça yüksekti ve bu beklentilerimi fazlasıyla karşıladı ve benden size tavsiye benim yorumumu okumaya vakit ayırmaktan ziyade kitabı alın !!! 

İlk olarak , konudan bahsedeyim ve kitabı okumak için bir sürü nedeniniz olsun :) 60 Dakika Savaşları'ndan sonra eko-sistem zarar görmüştür. Eko-sistemin zarar görmesiyle birlikte deprem, kuraklık gibi insan yaşamını zorlayan bir durum oluşmuştur.İşte bu yüzden kentler , adalar , köyler hareket etmeye başlamışlardır. Böylelikle Mobil Kent Çağı başlamış olur. Hayatta kalabilmek için Mobil Kentler birbirlerine saldırıyorlar ve onların besinlerini , teknolojilerini ele geçiriyorlardır.
Mobil Kentler'den biri olan Londra'da Tarih Loncası'nın üçüncü sınıf çırağı Tom , kitabın seyrini değiştiren hatta kitapta geçen dünyanın geleceğini belirleyen bir karakter. Çoğunlukla alışkın olduğumuz kız karakterin anlatımı bu kitapta yok. Bunun yerine hem kız karakterin hem Tom'un ağzından anlatılmış bölümler var. Peki , kız karakterimiz kim ? Aslında iki tane önemli karakterimiz var ama şimdi anlatacağım kitabın tanıtım yazısında yazan Tom'un aşık olduğunu düşündüğü karakter Kate. Sakın kitabı yarısı distopya yarısı aşk diye algılamayın. Böyle bir şey söz konusu bile değil. Alışkın olduğum ve bende distopya ile karışınca kusma isteği uyandıran aşk bu kitapta çok farklı bir boyutta ve asla ön planda değil. Kate, Tom'un örnek aldığı insanlardan biri olan ve Tarih Loncasının önemli kişiliklerinden biri olan Valentine'nın kızı.
 Her şey Tom'un Valentine ve kızı Kate'i karşılaması ile başlıyor ve Valentin halkın arasındayken bir kız ona bıçakla saldırmaya çalışıyor. Tom kızın peşinde koşarken  kendini bir anda Londra'dan atılmış ve kendini Valentine'i öldürmeye çalışan biriyle baş başa kalır. Anlayacağınız gibi kitabın ilk sayfalardan itibaren aksiyon ve heyecan devreye giriyor ve bu kitap boyunca sürekli artarak devam ediyor. Heyecan ve aksiyon sürekli olunca da kitabı elinizden bırakmak bir hayli zorlaşıyor.
Yazının bundan sonrası spoiler içerir!
Hester Shaw , Valentine'ı öldürmek isteme sebebi: MEDUSA ve ailesi. Valentine, her ne kadar halk arasında sevilen bir tarihçi olsa ve MEDUSA'yı bulduğu düşünülse de aslında her şey yalandır. Valentine, kitabın ilk  başlarında Hester'ın olayından sonra nefret etmeye başladım , ortalara doğru bu nefret daha da arttı ama kitabın sonunda nefretten çok acımaya dönüştü. Sanırım kitabın benim açımdan tek olumsuz yanı bu karakterlere olan düşüncelerimin değişmesini istemiyorum buna aynı şekilde Hester da dahil o da değişti başlarda sert ve Valentine'ı öldürmek hayatının amacı olan bir karakter iken kitabın sonunda o da büyük bir değişim yaşıyor ve öldürme hakkı varken öldürmüyor. Sonuçta o ölüyor ama Hester'a bu kadar acı yaşattıktan sonra nasıl oldu da öldürmekten vazgeçti ve o sert kadın imajı nasıl bir anda tam tersi oldu ? Ben yazarın veya bu olay gerçek hayatta olsa büyük ihtimal kızı ölürken bile öldürürdüm. Acımasızlık değil bu olması gereken bence ama bu durum kitabı sevmeme hatta önermeme engel değil. Hala kitabı çok seviyorum ve öneriyorum. Hester Shaw , yine de kitap boyunca en sevdiğim karakter hatta kitabın sonunda ''Sen bir kahraman değilsin  , ben de güzel değilim ve büyük olasılıkla , sonsuza kadar mutlu yaşayamayacağız. Ama şu anda yaşıyoruz ve birlikteyiz , her şey yoluna girecek.''  dediği bu sözle kendisini daha da çok sevmeme neden oldu. Umarım yazar bu karakteri de öldürmez. evet , yazar çok fazla karakter öldürdü ve bu karakterlerin çoğu ana karakter sayılıyor. Seri olarak yazılan kitaplarda karakterlere çabuk bağlanamam ama bu kitapta tam tersi oldu ve kötü karakterler bile benim sevdiğim şekilde kötü. Yani, kötüyü bile sevdim. Reeve'in diğer kitaplarda nasıl ölenlerin yerini dolduracak karakterler getirmesi gerekiyor yani ben böyle düşünüyorum bakalım o kitaplarda bizi nasıl karakterler bekliyor.
Spoiler bitti!

Kitap boyunca aksiyonun sürekli devam ettiği söyledim ama bu aksiyon ''Yok artık, abartmış.'' dediğimiz türde değil. Bazı yazarlar sırf kitaba biraz daha hareket gelsin diye karakterlerin başına olmadık şeyler getiriyorlar ama bu burada tam tersi yani başlarına bu olaylar gelmese ya da birinden kurtulup diğerine yakalanmasaydılar , karakterler çok şanslı olurdu ki şanslı değiller. Her şey tam istediğim gibi kitapta ve ben buna distopya diyorsam diğer okudum ve o zamanlar sevdiğimi düşündüğüm distopyalara verdiğim beş puanları hepsini geri almam ve 2 veya 3 puan olarak geri vermem gerekiyor. Bu yüzden de bu kitapla diğer benim okuduğum ve o zamanlar başarılı olduğunu düşündüğüm kitapları aynı kategoride değerlendirmeme kararı almış bulunmaktayım. Aynı kulvarda yarışmaları için kırk fırın ekmek yemeleri gerekiyor belki o zaman bile zor. Şimdi beklentilerinizi çok fazla yükseltmiş olabilirim ama beklentilerinizi yüksek tutarak okuyun ki kitaba başından itibaren verilmesi gereken değeri verelim. Ben beklentilerim yüksek tutarak aldım ve okumaya başladım ve kitap beni asla hayal kırıklığına uğratmadı , beklentilerimi beklentimden daha fazla karşıladı. 
Kapağı da çok güzel ve bence ülkemizde orijinal kapakları kullanmadan , orijinal kapaktan daha güzel kapak tasarımı yapmayı başaran tek yayıncı On8 Kitap :)
Son olarak , kitabı hatta seriyi OKUYUN ve OKUTUN !! Birazcık kitap zevkime ya da yorumlarıma güvenmeniz bile yeterli , o derece iddialıyım :)

Şimdi ben tüm seriyi aynı anda almamanın verdiği acıyla ve uzun süre kitap alamayacağımın bilinciyle başımı eğerek diğer kitaplarımı okumaya gidiyorum. Siz de kitabı almaya :)



Benzer Yazılar

5 yorum

  1. O kadar övdün o kadar övdün ki beğenmezsem geberticem seni:D

    YanıtlaSil
  2. Listeme ekledim bakalim.. umarim dedigin kadar guzeldir :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu türü seviyorsan beğeneceğini hatta ben gibi bayılacağına rahatlıkla garanti verebilirim. :) Yorumunu sabırsızlıkla bekliyorum. :)

      Sil
  3. İnşallah beğenirim param boşa gitmez muhtemelen beğenicem çok güzel anlatmışsın

    YanıtlaSil

Teşekkürler

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe