GKK Okuma Etkinliği | Bir Başka Faust - Daniel + Dina Nayeri | Yorum | Çekiliş

7/07/2014 03:13:00 ÖS


Sayfa Sayısı:405
Baskı Yılı: 2013
Dili: Türkçe
Yayınevi: DeliDolu
Çevirmen: Kenan Şahin
Kitap Kokusu Puanı: 3/5

Klasik bir edebiyat eserinden çağdaş bir başyapıt yaratmak...
Daniel ve Dina Nayeri kardeşlerin, yayımlandığı her ülkede büyük yankı uyandıran "Bir Başka" serisi, dünya edebiyatına mal olmuş klasik eserlerin modern çağa uyarlanarak yeniden yorumlanmasından doğan sıra dışı bir edebiyat projesi. Bu projenin ilk meyvesi ise Goethe'nin ölümsüz eseri Faust'tan esinlenerek kaleme alınmış Bir Başka Faust...


Bir Başka Faust, şeytanla bahse giren insanoğlunun zaaflarını, hırslarını, sırlarını ve sınırlarını gözler önüne seren esrarengiz bir kurguyla buluşturuyor okurlarını.


"Yetenekli" çocukların hayatlarını cehenneme çeviren Marlowe Okulu'na hoş geldiniz! Aynı gece, dört ayrı şehirde, dört çocuk ortadan kaybolur. Aradan yıllar geçse de onları ne gören olur ne de onlardan bir haber alan... Ta ki bu seçilmiş çocuklar genç, tuhaf ve bir o kadar güzel bir kadın olan Madam Vileroy ile birlikte New York'taki özel bir partide ortaya çıkana kadar. Madam Vileroy'un "Faust"lar olarak adlandırdığı bu gençlerin insanüstü yetenekleri ve gizemli yaşam öyküleri, yeni kaydoldukları Marlowe Okulu'na, onlardan önce ulaşmayı başarmıştır.


Madam Vileroy tarafından bu gençlere bahşedilen yetenekler, onların Marlowe'da kısa sürede sivrilmelerine sebep olur. Hile yapmak, çalmak, yalan söylemek ve zaman-mekan kavramlarıyla oynamak gibi konularda özel meziyetleri olan bu gençlerin yapamayacakları şey yoktur. Ancak, Madam Vileroy'un sunduğu bu özel güçlerin gittikçe karanlıklaşmaya başlayıp daha karmaşık bir hal almasıyla işlerin rengi değişir. Amaçlarına ulaşmak için şeytanla pazarlığa oturmuş lanetli bedenlerin açığa çıkardığı bazı şok edici sırlar, affedilmesi güç günahlardan bile daha korkutucudur.


İnsanların ruhunu mesken tutan yüzyıllık bir dilemma, yepyeni bir anlatım biçimi ile günümüz dünyasına taşınarak, ürpertici bir okuma deneyimi sunuyor.



Okuma etkinliğimizde Bir Başka Faust kitabını inceliyoruz. Bir Başka Faust Goethe'nin eserinden ilham alan Dina ve Daniel Nayeri adında iki kardeşin birlikte yazdığı bir kitap.
Çeşitli yetenekleri olan 5 çocuk ve onların ruhunu şeytana satmaya teşvik eden Madam Vileroy.
Kitapta bahsi geçe 5 çocuk farklı ülkelerde , farklı yaşamlar sürmektedirler ta ki 5 yıl önce aynı anda , aynı zamanda kaybolana dek. Belle , Bice , Valentin , Christian ve Victoria kaybolduktan  5 yıl sonra Madam Vileroy adında gizemli bir kadının evlat edindiği çocuklar olarak hayatlarına devam ederler ya da etmeye çalışırlar. Bu beş çocuğu aynı zamanda kaybolup , aynı kişinin evlat edinilmesi dışında birbirlerine bağlayan bir şey daha vardır: aynı yaşta olmaları. Aynı yaşta olmaları basit gözükse de normal insanların olduğu bir toplumda oldukça garip karşılanıyor ama bu beş çocuğu evlat edinen Madam Vileroy , her şeyi daha önceden hazırlamıştır ve bu beş çocuğun  yapması gereken tek şey ruhlarını şeytana satmaktır. Peki sen ruhunu şeytana satabilir misin ?

Belle ve Bice , ikiz kardeştirler ve Belle kardeşinin başarılarından ve sürekli onun gölgesi altında kalmaktan sıkılmıştır. Böylelikle kendini güzelliğe ve çevresi tarafından sürekli beğenilmeye çalışıyor. Belle'nin bu zayıf noktasını Madam Vileroy görür ve onun ruhunu şeytana satması için ona herkes tarafından sevilmesini ve beğenilmesi sağlayan özel bir yetenek verir. Artık Belle , hangi ortamda olursa olsun herkes onun çevresinde toplanıyor ve onu hayranlıkla izliyordur. Bice , olayların çok dışında kalan karakter hatta onun bu kaybolan çocuklar içerisinde olması bile yanlış ama şanssızlıklar Bice'nin peşini bırakmıyor ve kendinin ruhunu şeytana satmaya hazırlanan 4 gencin içinde buluyor. Bice , tam tamına 23 dil biliyor ve diğer dilleri öğrenmesi çok az bir zamanını alıyor. Benim de böyle bir kardeşim olsa büyük ihtimal ben de kıskanırdım ama Bice karakteri kitap boyunca en mantıklı hatta kitabı okumamı sağlayan tek karakterdi desem abartmış olmam. Diğer karakterler ruhunu şeytana satmaya hazırlanıyorken , onları sevmemi bekleyemezdim.
Victoria, kendini başarılı olmaya adamış ve kaybetmeye dayanamayan bir karakter. Hırsın kötü bir şey olmadığını savunan insanlar gibi geldi bana ve kitap boyunca hem güvelerini hem kendisini boğmamak için kendimi zor tuttum. Bu her şeyi başarma hırsı öyle bir boyuta gelmiş ki , bir zaman sonra çok fazla sıkmaya başlıyor ve kitap boyunca en tiksindiğim hatta okuduğum  bütün kitaplardaki karakterler içerisinde en nefret ettiğim karakter oldu.
Valentin , bir sanatçı olmasına rağmen davranışları aşırı derece şımarık olan bir karakterdi. Mesela bu karakter şiirsel konuşsaydı sevebilirdim ama ne yazık ki bunu da sevemedim. Christian , hırsız bir karakter. İnsanların enerjisini gibi türlü türlü şeyleri onlardan çalıyor ve kendisi kullanıyor. Sanırım en çok bundan korkardım gerçek olsa . Aynı zamanda bir sporcu olduğunu düşünürsek korkmak için daha fazla sebebimiz oluyor.
Ve asıl karakter: Vİleroy. Sert kadın karakterleri seviyorum ama ama ama ama kendini şeytana adayanları asla. Yazarların karakter konuşmaları açısından en başarılı olduğu kişiydi keşke bu başarı diğer karakterlerde de gösterilseydi. 

Kitabın konusu gerçekten farklı ve ilgi çekici ama bunu kitap olarak sunmada yazarların yetersiz kaldığını düşünüyorum. Kitabın başı ve sonu güzeldi ama işin içine olayların geliştiği bölüm girince bu etkileyicilik maalesef azalıyor. Eğer orta bölüm baş ve son gibi olsaydı düşünmeden önerirdim ama kitabı bu haliyle önermem biraz zor oluyor ya da önerdikten sonra atacakları ayakkabılara , yumurtalara kendimi hazırlamam gerekiyor. Kitap kötü değil ama güzel de değil. Bu konu farklı karakterler ve farklı bir olay örgüsü ile aktarılsaydı çok daha fazla başarılı olurdu ama ne yazık ki...
Diğer bir sorun da kitabın akıcı olmamasıydı. Neden akıcı olmadı ? Karakterler arasından sadece bir sevdiğim karakter olunca ve o karakter de çok az bir bölümü kapsayınca ister istemez kitabı okumakta zorlandım. Bu noktalarda biraz daha başarılı olunsaydı gerçekten güzel bir kitap olabilirdi sonuçta ilham aldıkları Goethe gibi usta bir yazar. 
Seri 3 kitaptan oluşuyor ama daha sadece ilk kitabı dilimize kazandırıldı. Sanırım yakın zamanda onlar da çevrilir.

Ruhunuzu şeytana satmadığınız günler dileğiyle...





Çekiliş

a Rafflecopter giveaway


Benzer Yazılar

0 yorum

Teşekkürler

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe