Yorum: Ağaçtaki - Janne Teller

4/21/2014 01:45:00 ÖS

Orijinal Adı : Nothing
Yazarın Adı : Janne Teller
Çevirmen : Abdulgani Çıtırıkkaya
Yayınevi : ON8
Sayfa Sayısı: 184
Kitap Kokusu Puanı: 4,5/5


Goodreads Puanı: 3,72

Kitap ve yazar tanıtımı için burayı tıklamanız yeterli :)

Yaşamımızın , hedeflerimizin , hayatta yaptığımız her şeyin bir anlamı olduğunu düşündüğümüz bir zamanda biri çıkıp aslında hiçbir şeyin anlamı olmadığını hepsinin koca bir hiç olduğunu söylediğinde ne yaparsınız ?
Hayatınızda gerçekten anlamlı olduğunu düşündüğünüz şeylerin hayatınızdan alındığında yaşayabildiğinizi fark ettiğiniz de aslında bir anlamı olmadığını yani Pierre Anthon’un söylediği gibi aslında ‘’hiç ‘’ olduğunu fark ederiz.



Pierre Anthon , yaptığımız her şeyin hiç olduğunu düşündüğü zaman okulu bırakarak. Erik ağacının tepesinde bunu insanlara anlatmaya çalışır ama kimse bir hiç olduğunu kabul etmek istemez ve ‘’anlam’’ı bulmaya
çalışırlar.

Yazının bundan sonrası kitap içeriği hakkında bilgi içermektedir.
Bir grup 7. sınıf öğrencisi hayatındaki anlamlı şeylerden vazgeçerek bir yığın oluştururlar. Bu yığında seccadeden , bisiklete , ölü köpekten , bekarete kadar çeşitli kendilerince anlam yükledikleri şeyler vardır ve bu anlam yığınını Pierre’ye göstermek için sabırsızlanıyorlardır. Pierre Anthon ise bu anlam yığınında bir anlamı olmadığını söyleyerek görmek istemez.


Kitap bir zamanlar yasaklı kalmış ki bu da çok normal. İsa heykeline köpeğin işemesine gülünmesi muhafazakar gruplardan tepki almıştır. Müslümanları da  halen gaddar zorba olarak göstermesi beni de sinirlendirdi ama etrafımıza ya da geçmişe dönüp baktığımızda bunu çok da yanlış olmadığını üzülerek fark ediyoruz. Belki yazar Hristiyanlığı yükseltip İslamı aşağılasaydı daha fazla tepki gösterebilirdim ama yazarın hiçbir dine inanmadığı görüşündeyim.



Pierre’nin fikrinin bazı noktalarına katıldım ve hayatımda gerçekten anlam ifade eden şeylerin olup olmadığını sorgulamaya başladım. Kendi içimde halen bu soruyla uğraşıyorum ve cevap bulup bulmadığımı bile  anlayamıyorum.
Kitaba tam puan vermeyi gerçekten istedim ama yazar kitabın sonunda Pierre’nin fikrini tam olarak kanıtlayamadı ya da ben tam olarak aynı görüşte olmadığım için kabul edemedim.

Hayata farklı bakış açılarından bakmayı seviyorsanız bence kesinlikle okumalısın. On8’den şuana kadar üç kitap okudum hepsi birbirinden güzeldi ama bu kitap gerek konu bakımından gerek karakterlerin etkileyiciliği ile aralarından en çok sevdiğim kitap oldu.




 ON8 Yayınları’na çok teşekkürler :)

Benzer Yazılar

2 yorum

Teşekkürler

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe