Yorum: Ayşe Kulin - Adı:Aylin

4/06/2014 01:18:00 ÖS

Yazar: Ayşe Kulin
Sayfa Sayısı: 328
Yayım Tarihi: 1999
Dili: Türkçe
Yayınevi: Everest / Remzi Kitabevi
Tür: Biyografi / Roman
Goodreads Puanı : 3,67
Kitap Kokusu Puanı: 4/5



...Yükseltilmiş sahnede kapağı açık, maun bir tabut duruyordu. Uzun bir sıra oluşturan insanlar, tabutta yatan albay üniformalı Amerikan subayını selamlayıp, içlerinden dua ya da veda ederek, tabutun başından ayrılınca, yanan yürekleriyle gelip salondaki koltuklarda yerlerini alıyorlardı. Herkes etrafa hakim olan ordu düzeninin saygınlığını kutsar gibi sessizce ağlıyordu...

Katafalkın üstünde, dört bir yanı rengarenk çiçeklerle donanmış tabutta yatan kişi, bir askerden çok, oraya bir film çekimi için öylece uzanıvermiş bir Hollywood yıldızını andırıyordu. Bu albay üniformalı Amerikan subayı, bir Türk kadınıydı...


Aylin Radomisli Cates, 19 Ocak 1995 Perşembe günü, evinin bahçesinde, o sabah evini temizlemeye gelen hizmetçisi tarafından, kendi arabasının altında ölü bulundu. Üstünde ve etrafta nasıl öldüğüne dair hiçbir iz yoktu. Bir hırsızın saldırısına uğramış değildi. Bir katille boğuşmamıştı. Elbisesi yırtılmamış, tırnakları kırılmamıştı. Çorapları bile kaçmamıştı. Kaptıkaçtı tipi arabası, parke taşı döşeli dümdüz avluda, aklın alamayacağı bir nedenle kayarak, dört parmak yüksekliğindeki seti atlamış, meyil aşağı inmiş, ön tekerlekleri yolda, arka tekerlekleri duvara takılı durmuştu. Aylin, arabanın altına çaprazlamasına girmiş, sırtüstü yatıyordu. Üstünde abiye bir gri döpiyes, yakasında yarım ay biçiminde bir elmas broş, parmağında tek taş yüzük vardı. Otopsi raporuna göre, iki gün önce, Salı gecesi ölmüştü.
Türkiye'nin tartışmasız en ünlü kitaplarından biri Adı: Aylin, prenseslikten Amerikan ordusuna uzanan baş döndürücü bir hayatın romanı...


Ayşe Kulin hem kendi hayat hikayesini hem de akrabalarının hikayesini yazmaktan hiç çekinmiyor. Hüzün , Hayat , Umut kitaplarında aile hayatını okuyuculara hiç çekinmeden kaleme aldı.
Alışılmışın dışında bir hayatı , başarılı ama yanı zamanda mutlu olamayan bir kadının hayatı  .Aylin Radomisli Cates.
Aylin hakkında ne diyeceğimi ne söyleyeceğimi bilemiyorum aynı zamanda hayran olup aynı zamanda yaptığı hatalar yüzünden sevmediğim ama sevip sevmediğime ne kadar hakkım olduğunu bilmediğim biri benim için.
Alışılmışın dışında zincirleri kıran bu gerçek hikayeyi okumanızı şiddetle öneriyorum.
Aylin’in yaptığı bazı şeyleri her ne kadar onaylamasam da toplum içinde farklı olduğu için ailesi tarafından onaylanmayan karakterleri seviyorum aslında Aylin’e karakter demek de çok yanlış o da bizim gibi yaşadı yanlış kararlar aldı, hayatını yaşadı . Aylin’in yaşadığı hayata hayran kaldım bir gün öldüğünde arkasında bir avuç insan bırakmadı o , bir ordu bıraktı . 
Peki bizim Aylin Amerikan ordusuna nasıl girdi ? Nasıl tıp okudu ? Nasıl bir doktordu ? Bu soruların cevapları kitapta…
Çeviri kitaplardan sıkılıp Türk yazarlardan bir kitap okumak isterseniz Adı:Aylin’in iyi bir tercih olabileceğini düşünüyorum.

Ayşe Kulin’in kitapları Türk Edebiyatı içerisinde okumanızı önerdiğim kitaplardandır içlerinde sevmediğim daha doğrusu Türk toplumuna uymayan bir kurguyu Türk toplumuna uyarlamasından ötürü Gece Sesleri kitabını sevmemiştim ama görüşlerimiz farklı olabilir.

Benzer Yazılar

0 yorum

Teşekkürler

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe