Yorum: Evie Wyld - Kuşlar Öterken

11/27/2014 08:42:00 ÖS

Sayfa Sayısı: 288
Baskı Yılı: 2014
Dili: Türkçe
Yayınevi: Yabancı
Çevirmen: Arzu Altınanıt
Kitap Kokusu Puanı: 4,5/5

Jake, yağmurun durmaksızın yağdığı, rüzgârın uğuldamasının kesilmediği eski bir çiftlikte köpeği ve koyunlarıyla birlikte yaşamaktadır. Ancak her gece koyunlarından biri saldırıya uğrar. Bunu yapan ormandaki tilkiler midir yoksa gizemli bir yabancı mı? Ayrıca, Jake'in kilometrelerce uzaktan ve yıllarca önceden gelen tekinsiz hikâyesi zamanla gün yüzüne çıkacak mıdır?

Kuşlar Öterken, gizemli geçmişi ve bugünü arasında sıkışıp kalan bir kadının hikâyesini anlatıyor. Asıl soru ise şu: Jake Whyte'ı kim ya da ne izliyor? 

Aşk kitaplarından bunaldığım ve  hem sürükleyici hem de gerçekten güzel ve farklı bir kitap aradığım zamanda Kuşlar Öterken ilaç gibi geldi. Kuşlar Öterken, baştan sona kadar soru işaretleri ve gizemlerle dolu olan bir roman.
Jake Whyte, İngiltere'de geçmişinden ve geçmişinde kalması gerek kişilerden kaçması saklanması gerekiyordur.  Bir koyun çiftliğinde köpeği ve koyunlarıyla yeni yaşamına alışarak vakit geçirmesi gerekiyorken o koyunlarını her geçen gün daha vahşi bir şekilde öldürenin kim olduğunu düşünüyordur.
Koyunlarını öldüren tilki, kurt veya ormandaki herhangi bir hayvan olabilir ama eğer bizde Jake'nin yaşadıklarını yaşasak koyunlarını vahşice öldürenin aç bir hayvandan  çok onu takip etmeyi bırakmayan insan veya insanlar olduğunu düşünmek daha gerçekçi olur. Kitabın her yeri az öncede dediğim gibi gizem dolu ve ben yorumlarında spoiler vermeyi her ne kadar sevsem de bu kitabın insana uyandırdığı o gizem ve ürpertiden kimseyi mahrum bırakmak istemiyorum. 

Kitaba ait yan karakterler olmasa bile Jake'in kendi iç dünyasında bize yansıttıkları ve yansıtmamaya çalıştıkları bile başlı başlına rahatlıkla bir konu olur. Çoğu kitapta gördüğümüz özgüveni yüksek ve kendi kararlarını veren karakterler bir yana Jake Whyte karakteri bir yana... Her daim kendine duyduğu özgüven ve en  kendi açısından en korkutucu anlarda bile nasıl davranmasını bilen muhteşem bir karakter. Zaten bu kitabın konusunu da böyle bir karakter yakışırdı. 
Ben de sanki kitap boyunca başla bir karakter yokmuş gibi  sadece Jake'den bahsetmişim ama cidden kitap karaktere dayalı olduğu için ister istemez böyle bir durum oluyor. Gelelim diğer karakterlere :) İlk olarak kitabın belli bölümlerinde ve koyunların öldürülmesi ile ilgili olarak Jake'e yardım eden Lloyd var. Llyod ile tanışmak biraz garip ve ürkütücü. İlk olarak bunda da bir bir şey çıkar ve Jake'e zarar verir diye düşünmüştüm ama iyi ki öyle çıkmadı. Llyod geçmişinde ciddi sorunlar yaşamış birine geçmişinde ciddi sorunlar yaşadığına bilmeden bile nasıl davranılması gerektiğini bilen biri. Sanırım Jake'in hayatı boyunca tanıştığı insanlar arasında da en iyi diyebiliriz.
Kitap iki zamanda geçiyor: Geçmiş ve günümüz. Günümüz az önceki satırlarda anlattığım koyunların parçalanması ile ilgili geçmiş ise biraz daha ıstıraplı.
Geçmiş bölümünde yer alan bazı yerler gerçek bir hikaye olup etkilenerek okuduğum Beni Bulun  kitabını hatırlatmadı değil. Otto'dan kaçma girişimlerinde başarısız olması ve her seferinde daha kötü ve çirkin durumlara maruz kalması bana Michelle'nin ve diğer 2 kadının 11 yıl süren esaretin hüznü ve kitabın o bölümlerinin  vermiş olduğu ıstırap da bende birleşince gerçekten bu bölümleri okurken zorlandım. Belki biraz  da ağlamışımdır -_- 
Tabi şöyle bir durumda var: Jake bir deli olabilir ve bunların hepsini yaşamamış da olabilir.
Kitabı okumamış olsam üstteki cümleden sonra durmaz kitabı alırdım. ^_^
Kitabın çevirisi çok güzeldi ve yazarın dilini bence Arzu Altınanıt bize gayet güzel bir biçimde aktarmış. 
Ayrıca ben kitabın iç tasarımını da çok sevdim. Her bölüm başında kuşlar size karşılıyor ve eğer sizde ben gibi kitabı en derinlerinizde hissedebilirseniz sizde kuşların sesini ve kanatlarından oluşan esintiyi hissedebilirsiniz. Yorumumda kullanmak üzere sayfaların tasarımın çekmiştim ama ani bir kararla kitabı biraz daha gizemli kılsın diye paylaşmama kararı aldım. ^_^

Bu ödüle doymayan ve hepsini hatta daha fazlasını hak eden romanı bana gönderdikleri için Yabancı Yayınları'na teşekkür ederim. :)

Benzer Yazılar

7 yorum

  1. Mimlendin :) http://partofthebook.blogspot.com.tr/2014/11/mim-kendime-ayrdgm-zaman.html

    YanıtlaSil
  2. Beğenmenize çok sevindim. Ben de çok severek çevirmiştim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl benim size teşekkür etmek lazım bu güzel çeviriniz için ^_^

      Sil
    2. Kitabin sonunu anlamadim anlatabilir misniz olay bitmedi ne oldugunu ogrenemedik

      Sil
  3. Bir sürü maddi hatayı görmemeniz ne kadar acı. Editörünüzü değiştirin hiç olmadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Örnek verirseniz ve yayınevi veya editör ile iletişime geçerek hataları bildirmeniz daha mantıklı olacaktır.:)

      Sil

Teşekkürler

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe