13. GKK Blog Tur || Endgame - James Frey || Kitap Yorumu

12/03/2014 06:10:00 ÖS





Sayfa Sayısı: 534
Baskı Yılı: 2014
Dili: Türkçe
Yayınevi: Pena
Çevirmen: Uğur Mehter
Kitap Kokusu Puanı: 4,5/5


Dünya. Şimdi. Bugün. Yarın. Endgame gerçek ve endgame başladı. Gelecek belirsiz. Her şey olacağına varacak.

On iki Oyuncu. Bedenen gençler ama kadim bir geçmişten geliyorlar. Binlerce yıl önce yaratıldılar ve seçildiler. O günden beri hazırlanıyorlar. Doğaüstü değiller. Ne uçabilir ne de kurşunu altına çevirebilirler. Ölüm geldiğinde onların da yapacak bir şeyleri yok. Onlar için de, hepimiz için de. Onlar Dünya'nın mirasçıları ve Büyük Kurtuluş Bulmacası'nı çözmeliler. Biri yapmalı yoksa hepimiz yok oluruz.

Kitabı oku. İpuçlarını bul. Bulmacayı çöz. Kazanan sadece bir kişi olacak. Endgame gerçek. Endgame başladı. .

On iki bin yıl önce geldiler. İnsanlığı yaratıp kurallar koydular. Altına ihtiyaçları vardı ve onlar için ilk medeniyetleri inşa ettiler. İstedikleri şeyi aldıklarında gittiler. Fakat gitmeden önce, bir gün tekrar geri geleceklerini, o gün bir oyun oynanacağını söylediler. Bu oyun geleceğimizi belirleyecekti. Bu Endgame.

On binlerce yıl soylar gizli kaldı. İnsanlığın ilk on iki soyu. Her soyun hazırlanması gereken bir oyuncusu var. Kuşaktan kuşağa eğitildiler. Silah, diller, tarih, taktik, kılık değiştirme, suikast üzerinde uzmanlaştılar. Oyuncular birlikteyken her şeydi: güçlü, nazik, acımasız, sadık, zeki, aptal, çirkin, arzulu, adi, dönek, güzel, hesapçı, tembel, hayat dolu, zayıf. İyi ve kötüler. Hepimiz gibi. Bu Endgame.

Oyun başladığında oyuncular üç anahtarı bulmalı. Bu anahtarlar dünyanın bir yerinde saklı. Anahtarı ilk bulan oyunu kazanır. Endgame: Çağrı birinci anahtarla ilgili. Çağrı aynı zamanda bir bulmaca. Bulmacayı ilk çözen 500.000 $ değerinde altınla ödüllendirilecek.

Oyna. Hayatta kal. Bulmacayı çöz. Tüm dünya. Endgame başladı.
Daha önceden sizlere ırk tanıtımlarını ve ''Irkını Seç, Oyuna Başla!'' adı altında iki tane yazı hazırladığım ve okurken keyif aldığım, beklentilerimin üstünde çıkan Endgame kitabı ile sizlerleyim :)
Üç kitaplık dizinin ilk kitabı olan ve 38 ülke ile aynı anda Türkiye'de de satışa çıkan Endgame kitabını muhtemelen 500.000 $ dolar ödüllü kitap tanıtımlarıyla ilginizi çekmiştir.
Doğdukları andan beri dünyayı kurtaracak ırk olmak için yetiştirilen, yaşları 13- 20 arasında değişen 12 gencin heyecanlı ve bir o kadar da aksiyon dolu dünyayı kurtarma çabalarına ya da daha doğrusu dünyayı kurtarmaları için gereken dünya anahtarını bulmalarını okuyoruz.
12 farklı ırk var ve bu ırklar az önce de bahsettiğim gibi varoluşlarından itibaren bu günün bekliyorlardır. Irkların önemi ise Endgame'i kazanan oyuncu dünyayı  kurtarıyor ama sadece Dünya üzerinden kendi ırkına mensup olan insanlar kalıyor. Bu oyundan masum bir insan olsanız bile etkileneceksiniz ve ırkınıza göre ya yaşamınıza zorlu da olsa devam edecek ya da bu dünyadan temelli ayrılacaksınız.
12 kadim ırktan gelen yarışmacı kendilerine diğer yarışmacılardan üstün kılmak amacıyla yıllardır özel eğitimler görüyorlardır ve hepsinin kendilerine özgü yetenekli olduğu alanlar vardır. Öldürmeye ve anahtarı bulmaya odaklı bir şekilde eğitim gördükleri için bu yarışmacılar korkusuz ve kazanmak için her şeyi yapabilecek potansiyele sahiptirler. Tabii arda yine istisnalar çıkacaktır ama bunlar da kitaba kalsın. :)
12 yarışmacının hepsine yer verilmeye çalışılmış ve aralarında az sayıda da olsa hepsinin kendi ağızlarından anlattıkları bölümler var. 12 yarışmacı içerisinden ön plana çıkan ve aynı zamanda kitabın çoğunu onun gözlemleri ile okuduğumuz karakterin olması bence bu kadar fazla ana karakter sayılabilecek bir kitapta yormayan ve akıcı bir dil sağlamış. Kitap bir maç sırasında Fenerbahçe Stadı'na bir meteor düşmesiyle başlıyor. Haliyle bu durum Türk bir okuyucu olarak kitabın hemen ilgimi çekmesine ve ''Acaba başka Türkiye ile ilgili neler var?'' sorusunu akla getirdiği için daha da meraklanmamak elde değil. 12 ırk olunca bu da 12 farklı millet, 12 farklı coğrafya anlamına geliyor. Böylece kıyamet veya meteor gibi doğal afetler ile kıyamet senaryosunun oluşturulduğu filmlerde görmekten bıktığımız sanki Dünya üzerinde sadece ABD varmış gibi hissettiren filmlere kıyasla Dünya'nın farklı yerlerine girmek ve bu yerlere ait özellikleri şifre içinde kullanmak Endgame kitabına ayrı bir hava katıyor. Dünya'nın farklı yerlerine okuyucu olarak konuk olunca ister istemez ismini verdikleri yapıyı merak ediyorsanız ve gizemli bir şekilde bilgi verilmesini ben ayrıca çok sevdim.

Kitapta bir puan kırmanın sebebine gelirsek kitabın bazı yerlerinde yüzeysel kaldığını düşünüyorum. Daha fazla merak ettiğim yerlerin fazla detaya girilmeden hızlıca geçilmesi ile açıklayabilirim bu durumu ama kitap boyunca sevmediğim tek bir yer varken sevdiğim yerlerin bir hayli fazla olması nedeniyle pek de kafama takmıyorum.
Kitabı bu kadar sevdikten sonra ve kitabı da ben gibi bir sürü seven kişilere de güzel bir haberim var! :) Kitabın sineme hakları 20th Century Fox tarafından alındı ve 20th Century Fox film uyarlamasını  Twilight ve Maze Runner filmlerini yaratan ekibe teslim etmiş. Bu konu hakkında daha fazla bir bilgi yok. Pek film izlemeye sevmesem de bu uyarlamanın gelişmelerini merakla takip edeceğim :) Yok efendim, ben filmi çıkana kadar bekleyemem derseniz de kitabın bulmacanın çözümüne odaklı bir oyunu var!! Google’a bağlı Niantic Labs tarafından geliştirilen ve gerçeklik payının bir hayli fazla olduğu söylenen oyununu oynamanızı öneriyorum :)
Kitap içerisinde yer alan ve  500.000 $ ödül verilecek olan bulmacayı çözmeye uğraşmadım ve eğer çözmeye uğraşırsam kitap boyunca pek de zevk alamayacağımı tahmin ediyordum. O yüzden kitaba odaklı bir okuma yaptım ve gerçekten zevkli bir okuma süreci geçirdim. Bu bulmacalar orijinal diline sadık olarak bizlere aktarılmış sanırım doğru olan da buydu. Endgame kitabının diğer edisyonlarına baktığımda çoğunlukla ciltli basım kullanıldığını gördüm özellikle Almanca basımına hayran kaldım diyebilirim. Keşke kitap bizde de ciltli şekilde yayınlansaydı ve 500.000 $ ödül veren kitap hissini elimize aldığımız da hissedebilseydik diyorum. :)


Pena Yayınları'na desteklerinden ötürü teşekkürler :)

Benzer Yazılar

0 yorum

Teşekkürler

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe