Yorum: Ertürk Akşun - Agafya

3/03/2014 05:00:00 ÖS





Anton , Nataşa(Agafya) , Olga ve Kotik ‘in 3 yıl içerisinde değişen hayatı…

1920’de Bolşevik İhtilali sonrası İstanbul’a göç etmek isteyen Beyaz Ruslar ve kendini tesadüfi bir şekilde İstanbul gemisinde bulan  İngiliz gazeteci Anton …



Anton’un gemide kendisine tahsis edilen kamarasından çıkmasıyla ateş kızılı saçları ile Agafya’yı görmesi bir olur. İlk görüşte Agafya’ya aşık olan Anton sevgisinin karşılıksız olduğunu öğrenmesiyle bir çöküntü yaşar ama asla aşkından vazgeçmez aksine  ona olan aşkı  giderek artar. Agafya ise gönlünü Japon bir samuray olan Tegami’ye kaptırmıştır. Tegami ve Agafya’nın aşkı sizin bizim bildiğimiz aşklara benzemiyordur. Onlar hem birbirlerini seviyor hem boğmak istiyorlardır. Aşkları ikisine de zarar veriyordur.


Platonik aşkları gerçek hayatta sevmesem de kitaplarda çok seviyorum. Yıllar boyunca sevdiği kadını başka bir adamla görmek Anton’a nasıl ızdırap verdiğini yazar Ertürk Akşun’un gerçekçi kalemiyle bende yaşadım.

Agafya ,  çocukluğundan beri çok acılar çekmiş ve vatanından ayrılmak zorunda kalmıştır. İntikam duygusuyla dolup taşan ve amacına ulaşmış kitaplarda sevdiğim güçlü kadınlardan. İstanbul gemisine binip Anton ile tanışmasıyla hayatı farklı bir hal almaya başlar.
Olga , ne yazık ki kitabımızda platonik aşk yaşayan  tek kişi Anton değildir. Anton’u kahramanı olarak görse de ona karşı saf bir aşk beslemektedir.
Kotik, kitap boyunca haline en çok üzüldüğüm , yaşadıklarına rağmen nasıl da hayatta ve ayakta kaldığına şaşırdığım bir karakterdi . Küçük olmasına rağmen kitap boyunca en çok acı çeken güçlü bir erkekti.



Savaş yüzünden dağılan hayatlar adı altında genelleme yapmak bu kitap için hakaret sayılabilir. Kitabın çok farklı bir konusu var sadece aşk ve savaştan bahsedilmemiş sevmenin , aşkın ve  sevginin farkını görmemizi sağlayan herkesin kendinde bir şeyler bulabileceği bir kitap.

Kitapta Milli Mücadele dönemiyle alakalı yerler vardı ama biraz yetersiz buldum sonuçta geçtiği yıl itibariyle Türk tarihi açısından önemli bence biraz daha bahsedilebilirdi. Bunun dışında rahatsız olduğum bir konu yoktu .
Karakterler gerçekçi ve güçlüydü. Sadece aşık olan karakterler dışında yan karakterlerden de bahsedilmesi konuyu daha güçlü bir hale getirmiş.
En sevdiğim yerler kesinlikle günlük , mektup ve 1945 yılına döndüğü yerlerdi. Şu ana kadar kitaplarda okuduğum mektup ve günlükler içerisinde bu kadar güzellerini görmemiştim.
Kitabı okumanızı ve bu etkileyici karakterleri tanımanızı öneriyorum.
Kitabımın imzalı olduğu söylemiş miydim ?

Puanım:3/5

Satın Almak İçin:Kitap Sihirbazı

Benzer Yazılar

2 yorum

  1. Bu kitabı okuyup geri geldiğimde, düşüncelerimi dile getireceğim.
    19.05.2016

    YanıtlaSil
  2. Okurken içinde kendimi bulduğum bir şaheser elinize emeğinize sağlık sevgili ertürk akşun 🙏

    YanıtlaSil

Teşekkürler

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe