Yorum: Sabahattin Ali - Kürk Mantolu Madonna

2/14/2014 06:56:00 ÖS



İnsanlar birbirinin maddi yardımlarına ve paralarına değil, sevgilerine ve alakalarına muhtaçtırlar. Bu olmadıktan sonra, aile sahibi olmanın hakiki ismi, "birtakım yabancılar beslemek"ti.

Sevgililer Günü’ne yaraşır bir kitapla herkese merhabalar!!
Kürk Mantolu Madonna , ne zamandır yorumunu yazmak istediğim bir kitaptı .
Sabahattin Ali’nin bu romanı ile konusu sade bile olsa üslup ile başarılı olunabileceğini kanıtlandı.

Marie Puder ve Raif Efendi’nin Berlin’deki Atlantis Bar’da başlayan yıllar boyu süren aşk hikayesini konu alıyor.

Raif Efendi’nin ilk görüşte aşık olduğu Marie Puder daha önceki ilişkilerine dayanarak bütün erkeklerin güvenilmez olduğunu düşünüyordur. Hal böyle olunca Raif Efendi’nin ilgisini görmezden gelmeye çalışır. İlk başlarda platonik olan aşk zaman ilerledikçe Puder’in de ona aşık olduğunu anlamasıyla kitap farklı bir hal almaya başlar.

İlk defa gördüğümüz bir peynirin evsafı hakkında söz söylemekten kaçtığımız halde ilk rast geldiğimiz insan hakkında son kararımızı verip gönül rahatıyla öteye geçiveriyoruz?

 Türkiye’den göçmüş Almanya’da zor şartlarda taşıyan Raif Efendi hayatı boyunca ilk defa ruhuyla birlikte yaşamaya başlar . Marie Puder’in olmadığı zamanlardaki hayatını boş olduğunu düşünüyordur.


"Bir ruh, ancak bir benzerini bulduğu zaman ve bize, bizim aklımıza, hesaplarımıza danışmaya lüzum bile görmeden, meydana çıkıyordu. Biz o zaman sahiden yaşamaya, ruhumuzla yaşamaya başlıyorduk."

Kürk Mantolu Madonna , Raif Efendi’nin Marie Puder’e taktığı isimdir. Uzun zaman boyunca Marie’nin adını bilmediği için onu ilk gördüğü zamanlarda aklına ilk gelen isim bu olmuştur.

Kendisinden daha dün ayrılmış gibi taze bir hasret duydum.
Kaybedilen en kıymetli eşyanın, servetin, her türlü dünya saadetinin acısı zamanla unutuluyor. Yalnız kaçırılan fırsatlar asla akıldan çıkmıyor ve her hatırlayışta insanın içini sızlatıyor.
Bunun sebebi herhalde, 'bu böyle olmayabilirdi!' düşüncesi, yoksa insan mukadder telakki ettiği şeyleri kabule her zaman hazır.


Maalesef bu aşk hikayemizin de güzel bir sonu yok hatta sonunda çok ağladığımı söyleyebilirim.

Sabahhatin Ali , Türk edebiyatında sevdiğim yazarlar arasına girdi. Yazarın diğer kitapları arasında Kuyucaklı Yusuf romanı dikkatimi çekenler arasında onu da en kısa sürede okumak istiyorum.



Sizde Türkçe’yi en güzel , en doğru kullanan yazarları okumak istiyorsanız Sabahattin Ali’nin bu romanını hiç şüphe etmeden okuyabilirsiniz.
Puan: 5/5
Satın Almak İçin: Kitap Sihirbazı

Benzer Yazılar

0 yorum

Teşekkürler

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe